Yoga

Yoga is not about self-improvement – it’s about self-acceptance

Yoga

Yoga is meer dan 5.000 jaar geleden ontstaan in India en is afgeleid uit het Sanskriet van het woord ‘Yuj’, wat ‘vereniging’ of ‘verbinding’ betekent en het verwijst naar de verbinding van het individu met het universele. Met andere woorden: als jij als mens rust en balans vindt, word je automatisch verbonden met de natuur – onze omgeving.

Yoga is een levensfilosofie – of gids – die je handvatten kan geven om een positief en gezond leven te leiden, om je te helpen terugkeren naar jezelf.

Hier in het Westen denken veel mensen dat yoga vooral de asana’s (oefeningen) is – en ik hoor ook vaak dat men denkt dat het zweverig is. Maar yoga is meer dan dat. Behalve dat de asana’s (de oefeningen) een hele fijne vorm van beweging bieden, leert yoga je zelfinzicht en bewustzijn. Yoga is leren leven in het hier en nu.

Yoga zal het leven niet veranderen, maar kan je wel leren omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt. Het leven bestaat uit zowel goede als slechte periodes, en vooral de slechte periodes – denk aan ziekte of dood, het verlies van een baan, stress, of een echtscheiding – zijn vaak de grootste uitdagingen. Deze dingen zullen er zijn, maar hoe hanteer je ze en blijf je bij jezelf?

De Asana’s

De asana’s (of yogaoefeningen) zijn maar een klein deel van de yoga; de derde stap van het achtvoudige pad van Patañjali. Maar ze zijn zeker heel belangrijk en een effectieve en goede manier van bewegen.

Je lijf wordt sterker en je zult meer rust en ontspanning voelen. Je leert je lijf (opnieuw) te voelen en te ademen.

Wat ik zo bijzonder vind aan yoga is dat de oefeningen je niet alleen laten bewegen, maar je ook dingen leren over jezelf, buiten de mat. Het is niet alleen je armen of benen uitsteken, maar ook wat erachter ligt. Tijdens het oefenen kom je van alles tegen: zowel fysiek als mentaal.  Durf je los te laten? Te ontspannen en ontvangen, of heb je pijn in je schouders en rug van het dragen van veel zorgen of verantwoordelijkheden?

The Goal of Yoga (No, it’s not the handstand).

“The yoga pose is not the goal. Becoming flexible is not the goal. Standing on your hands is not the goal.

The goal is to create space where you were once stuck. To unveil layers of protection you’ve built around your heart. To appreciate your body and become aware of the mind and the noise it creates. To make peace with who you are. The goal is to love, well…. You

You come to your yoga mat to feel; not to accomplish. Shift your focus and your heart will grow”

– Rachel Brathen

Hatha Yoga

Mijn lessen zijn dynamische Hatha yoga. Hatha yoga is het in evenwicht brengen van lichaam en geest. Het dynamische is hard werken, maar wel vanuit zachtheid.

Tijdens de lessen zul je worden uitgedaagd en soms zal het zwaar zijn. Maar tegelijkertijd wordt je lijf niet overbelast. Wij werken rustig, vaak in een flow en je bepaalt zelf je intensiteit en hoever je wilt gaan. Yoga is geen wedstrijd en ieder lijf is anders. Ik daag je uit om je grenzen te voelen en misschien te verleggen, maar nooit om over je grenzen te gaan of jezelf pijn te doen.

Ik vind dat je hier een goede beschrijving van Hatha yoga kan lezen.

Ademen

Ademen is leven; jouw Prāna. In het dagelijks leven hebben wij niet veel aandacht voor onze ademhaling. In yoga oefenen wij met de ademhaling en het bewustzijn ervan. Niet alleen omdat de ademhaling fysiek invloed heeft op de oefeningen, maar ook vanwege de mentale invloed – hoe vaak stop je om je ademhaling te observeren? Adem je snel? Hoog of diep in je buik? En wij weten allemaal dat ademhaling een grote invloed heeft bij bijvoorbeeld paniekaanvallen, hyperventileren, enzovoorts. Prānyama is de vierde trede op het pad van Patañjali en betekent beheersing en regulering van het ademen – de Prāna.

Wetenschap

In de laatste jaren is er veel meer onderzoek gedaan naar yoga en meditatie. Onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld Savāsana [de lijkhouding – op je rug liggen en ontspannen] een verhoogde bloeddruk aanzienlijk kan verlagen en het regelmatig beoefenen van yoga (de asana’s) en het doen van de ademhalingsoefeningen (prānyama) kan je ondersteunen bij verschillende ziektes zoals reuma, aderverkalking, chronische vermoeidheid, astma, spataders en rugklachten.

Het is ook bewezen dat yoga je long- en ademhalingscapaciteit aanzienlijk kan verhogen, je helpt afvallen en stress en cholesterol kan verlagen.

Hoewel deze zaken wetenschappelijk zijn aangetoond, vind ik het belangrijk om te benadrukken dat yoga je kan ondersteunen, maar geen geneesmiddel is. Het is altijd een goed idee om je huisarts te consulteren als je twijfels hebt.

Ben je benieuwd naar een van mijn lessen? Neem contact met mij op voor meer informatie of meld je aan voor een gratis proefles.